1 United Athle T-Shirt, Polo, Sweatshirt And Jacket 1
s
會員區 | Profile | Active Topics | Members | Private Message's | Search | FAQ
 All Forums
 Snooker.com.hk 《桌球論壇》
 二手 cue 買賣
 項目式training同實戰如何balance?
 New Topic  Reply to Topic  Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Edward018
初哥級

Posts 7

Posted - 10.08.2005 :  21:38:32  Show Profile  Visit %s1%'s HomepageEdward018 Send Edward018 a Private Message  Reply with Quote
我係一個新手
今日自己練左2個幾鐘, 練出cue, 中袋直, 打左半個frame (夠鍾, 清唔到抬...)
出cue唔夠直, 中袋直shot都唔見得人......(總係差少少,唔入)
打frame最高一break 9度, 但多數都係一個個紅波咁入。
雖然進步左, 但很不滿意.......

其實項目式training, 如雷氣大法, 幾悶同辛苦下
我見有 fd 出國讀書只打實戰都一break去到20度
咁, 項目式training又有咩重要性呢??

kennyau
初青會員

Australia

Posts 62

Posted - 10.08.2005 :  22:08:20  Show Profile Send kennyau a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Edward018

我係一個新手
今日自己練左2個幾鐘, 練出cue, 中袋直, 打左半個frame (夠鍾, 清唔到抬...)
出cue唔夠直, 中袋直shot都唔見得人......(總係差少少,唔入)
打frame最高一break 9度, 但多數都係一個個紅波咁入。

我覺得項目式練習最重要係build 自己既信心,打實戰就學多d比賽經驗!!
我可以跟.com裡面個d陣練習!!
Go to Top of Page

Kevi
初青會員

Australia

Posts 153

Posted - 11.08.2005 :  12:39:26  Show Profile  Send %s1% an ICQ MessageKevi  Click to see %s1%'s MSN Messenger addressKevi Send Kevi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Edward018

我係一個新手

我覺得自已一個人練波其實應該試多d唔同o既野,重細r,呢家唔試等幾時呢?自已練波時最好習慣同一個節奏,唔好時快時漫.練好自已個姿勢,出cue時留意控制白波o既力水同白波o既走位,準繩我覺得唔係最重要囉,老實講,你幾時見過d職業球手次次hard shot 呢?大部份o既ball都係easy shot,你同我都可以入倒,最大分別係佢地控制隻波好過我地,所以我覺得有基本o題既準繩已經足夠,唔需要下下any angle,因為any angle如果係work既話就唔會有呢家o既snooker 啦.練好所有基本o既cue action,高中低cue,力水,走位等等...

實戰o既野好難講出黎,同kennyau一樣囉-累積經驗,不過我我覺得重有一樣野學就係學識點樣乘受壓力,有好大壓力時真係好難打到自已套波出黎...你試過成場波都震著黎打未ya?話你聽—我試過!基本野我識得係咁多,希望對你有d幫助啦!如果要d深入o既就要請教其他前輩...或者直接去呢度o既聚會啦...

以上只係我個人o既見解,唔一定係事實黎...後會有期!

One day I still alive, R n R never die!!

B.Hall
上校級會員

Hong Kong

Posts 3471

Posted - 11.08.2005 :  13:24:35  Show Profile Send B.Hall a Private Message  Reply with Quote
雖然我已經有廿幾年波齡,但如果我要打比賽的話,我仍然會自己開張檯練波。
我覺得自己練波能夠令套波熟D,近shot會少D失,又容易練白波近距離之走位,如果某D角度打失的話,可以即刻執起隻波擺番原位,打到個angle熟為止,如果同人對打,就唔可以擺過再打咁練法喇!

B仔老豆

Edward018
初哥級

Posts 7

Posted - 12.08.2005 :  12:32:30  Show Profile  Visit %s1%'s HomepageEdward018 Send Edward018 a Private Message  Reply with Quote
THX
希望遲d 有機會跟前輩們學野!

Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic  Printer Friendly
Jump To: